Negara-Negara Pengunjung (Mulai 7 Julai 2015)

Flag Counter

Friday, 18 September 2015

KETAMADUNAN ANGKOR, kaitan FUNAN(Angkor>Khmer>Cambodia) dengan KEDAH mula TERUNGKAI?


( Prof.Thuy, Profesor Penceramah dari Cambodia )


 ( Maklumat "Dating" Bahan yang ditemui semasa Ekskavasi )


( Kesimpulan Penceramah di akhir Pembentangan )


( Masih Kukuh, walaupun sudah melebihi 1,000 Tahun )Rencana awal adalah untuk menghadiri Syarahan Sarjana Pelawat ATMA mengenai" Early Iron Production in South East Asia (Cambodian Iron History)" di Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) - Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM) sebelum ke Melaka. Akan tetapi Allah SWT adalah sebaik-baik Perancang dan menyempurnakan hajat awal. Dijadikan cerita memang ada keperluan untuk sampai di Bangi pada awal pagi dan "tergerak" membawa anak sekali.


( Peserta Termuda yang pernah menghadiri Wacana di ATMA-UKM, CM Amir Faiz )

Pada hari sebelumnya di UiTM Shah Alam, saya bersama Penceramah Pemegang Wasiat Raja-raja Melayu SY telah menghadiri sesi "A talk on Angkor Civilisation" di Fakulti Senibina, Perancangan dan Ukur(FSPU). Juga kelihatan di sana adalah kawan lama RS dan kawan baru Z.

( FSPU Open Series, UiTM Shah Alam - 17 September 2015 )


Banyak ilmu yang ditimba terutamanya mengenai orang Islam di Cham dan bagaimana 'penglabelan' seperti 'Cham Islam' dan 'Islam Cham' membawa maksud yang berlainan sekali walaupun perkataan yang digunakan adalah sama waima berlainan susunan. Satu peribahasa Inggeris yang telah dikongsi oleh salah satu penceramah dan ingin saya kongsikan disini adalah seperti berikut:-


" The SUN Shines during the DAY;
The MOON Brightens the NIGHT;

KNOWLEDGE Lights Up ALL the Time "Di ATMA-UKM, kenyataan Prof. Thuy semasa wacana yang paling saya ingat adalah - beratus, beribu tahun dulu Melayu sudahpun sampai ke Funan/Angkor. Melayu ke sana atas 2 urusan iaitu untuk berniaga dan meyebarkan dakwah (setelah diterjemah dari bahasa Inggeris) !


 ( Penulis bersama CM Amir Faiz.
Cubaan AHM menerapkan minat Faiz terhadap Sejarah )

Di kala wacana, Prof. Thuy sudahpun mengambarkan tentang kaitan atau keberkaitannya kerajaan Kedah lama dengan kerajaan Funan serta Angkor apabila penemuan hasil kerja besi diambil kira. Bagi saya pula, sepanjang pemanduan ke Melaka selepas sesi wacana beberapa perkara mula terungkai!

Wacana di ATMA-UKM dari perpektif lain:- Merah Silu

No comments:

Post a comment